Voordelen van een draagdoek

Veel mensen denken dat draagdoeken nauwelijks voordelen hebben ten opzichte van de buggy of kinderwagen. Toch is de lijst met voordelen zo groot dat je jezelf afvraagt waarom er nog ouders zijn die NIET zijn overgestapt op de draagdoek.

Praktisch en mobiel

Een draagdoek of draagzak is om verschillende redenen een stuk praktischer dan de ouderwetse buggy of kinderwagen. Nou valt het in grote supermarkten en winkels wel mee, maar probeer maar eens in sommige kleine supermarken op een fatsoenlijke manier de looppaden door te lopen met een logge kinderwagen. Of op zaterdag in het drukke stadscentrum, terwijl je merkt aan de mensen massa achter je die met veel moeite jouw en je kinderwagen proberen te passeren. Met een van de verschillende soorten draagdoeken heb je hier geen last meer van Je draagt je kind dicht tegen je aan en hebt altijd beide handen vrij om spullen te pakken of iets uit een van de winkelrekken te pakken.

Goed en gezond voor je baby of kind

Naast dat baby dragen praktisch en leuk is, is het bovenal heel gezond. Een baby of kindje in de kinderwagen ziet er heel comfortabel uit maar dat is lang niet altijd het geval. Een draagdoek is ontwikkeld met het comfort van de baby als perspectief. In een draagdoek, ringsling of ergonomische draagzak heeft het kindje de ergonomisch beste houding. Wetenschappers noemen dit ook wel de ‘kikkerhouding’. Geen druk op de onderrug en het voorkomt ook last van kramp die veel jonge baby’s vaak ervaren.

Ontwikkeling van je baby

Naast de gezondheid redenen en praktische argumenten is er nog een belangrijke reden om zo snel mogelijk over te stappen op de draagzak. Doordat je jouw kindje heel dicht bij je draagt wordt de band tussen vader of moeder en de baby versterkt. De baby is zich bewuster van zijn omgeving en heeft constant de geur van papa of mama om zich heen en kan zelfs de ademhaling voelen. Hierdoor voelen veel baby’s zich een stuk veiliger. Mocht je nog in de fase van de borstvoeding begeven is dit ook heel makkelijk om te doen terwijl de baby in de draagdoek zit.

Overige voordelen draagdoeken

  • minder last van huilen
    Baby’s en kindertjes die in een draagdoek vervoerd worden hebben veel minder vaak van huilbuien, mede door het veilige en rustgevende gevoel dat de draagzak geeft.
  • beweging
    Als je tijdens het lopen je baby draagt in een van de vele draagdoeken dan zal de baby mee deinen op de beweging. Dit is voor vooral baby’s heel erg prettig
  • niet meer sjouwen met de buggy
    Een draagdoek of zak kan je heel gemakkelijk opbergen of opvouwen. Dit voorkomt lastig gedoe met het opbergen en inklappen van kinderwagens en buggy’s.