Draagdoek

naam voor een lap stof die gebruikt kan worden voor het dragen van je baby.

Een draagdoek is dus een lange stoffen doek die op een bepaalde manier wordt geknoopt zodat je jouw kind veilig en op een natuurlijke manier kunt dragen. Vandaar dat het ook wel een babydrager wordt genoemd. Een draagdoek is niet geschikt voor een specifieke leeftijd maar voor een bepaald gewicht. Een paar jaar geleden verkochten sommige fabrikanten babydragers die niet ergonomisch waren volgens de medische keurmerken. Alle merken en dragers die wij verkopen zijn echter wel ergonomisch. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat een van onze producten niet goed is voor de ontwikkeling van je baby.

Verschillende soorten draagdoeken

Het dragen en knopen is afhankelijk van welke draagdoek het is. Er zijn verschillende soorten draagdoeken te verkrijgen met verschillende specificaties. Deze zijn elk afhankelijk van de wens van de ouder en de leeftijd en/of het gewicht van het kindje.draagdoek

De soorten draagdoeken zijn:
Geweven draagdoek
De geweven draagdoek is waarschijnlijk de ideale keuze voor ouders die geen keuze kunnen maken. Deze doek is eigenlijk voor alle situaties geschikt en daardoor heel allround. Door de geweven stof is de doek heel erg stevig en geeft het de mogelijkheid om je kindje vanaf de geboorte te dragen tot hij of zij het gewicht van 19 kilo bereikt. Hierdoor hoef je dus niet een nieuw product te kopen als je baby ouder wordt zoals bij sommige draagsystemen wel het geval is. De stof is zo geweven dat deze veel gewicht kan dragen maar ook lange tijd goed blijft. Je zou de geweven draagdoek zelfs voor een eventueel tweede kind nog kunnen gebruiken. Deze doek is zeer ergonomisch en prettig voor je baby. Het is mogelijk om deze op de buik, heup en rug te dragen.
Rekbare draagdoek
Er zijn een aantal verschillen met de bovenstaande draagdoek. Deze draagdoek is van nog zachter materiaal gemaakt. Dit heeft zowel voordelen als nadelen. Een groot voordeel is dat de stof zeer prettig is voor de huid van je baby. Omdat de doek zo zacht en rekbaar is, wordt er meestal geadviseerd om deze te gebruiken tot aan 12 kilo. Heb je een kindje dat zwaarder weeg dan is het verstandig om voor een andere babydrager te kiezen. Dit type draagdoek is op zowel de buik als de heup te dragen.
•Aquadoek
Een aquadoek is een draagdoek die speciaal ontworpen om te kunnen dragen onder de douche of zelfs in het water. Deze mogelijkheid wordt geboden door de eigenschappen van het materiaal. Het materiaal droogt snel en wordt niet te zwaar door het gewicht van het water. Deze speciale draagdoek wordt op de buik gedragen.

Naast deze 3 originele draagdoeken zijn er ook andere draagsystemen die veel weghebben van draagdoeken. Enkele voorbeelden zijn de ringsling, de aquasling, de ergonomische draagzak, de mei tai en de buidelsling.

Er zijn veel verschillende soorten draagdoeken te koop. Elk type draagdoek heeft bepaalde eigenschappen die ervoor zorgen dat de doek wel of niet geschikt zijn voor bijvoorbeeld lange afstanden. Ook zijn sommige merken of types makkelijker in het omdoen en afdoen, waar sommige doeken een ‘lastige’ knoop vereisen.

Een andere eigenschap die kan helpen bij het maken van een keuze is de draagpositie. Je kan je kindje op verschillende manieren dragen. Draag je jouw babytje het liefst op de rug als een baby rugdrager? Of ben je juist een buikdrager of heupdrager? Ten slotte speelt zoals al eerder genoemd het gewicht van je kind ook een rol. Bepaal zelf wat voor babydrager je bent. Een rekbare doek kan een gewicht van 12 kilo dragen terwijl een stevige geweven doek wel 19 kilo kan hebben.

Praktisch en natuurlijk

De populariteit en het gebruik van draagdoeken is de laatste jaren steeds populairder geworden. Zag je vroeger slechts een enkeling haar kindje dragen, je ziet het nu steeds meer. Het begint een gewoon gezicht te worden in het huidige straatbeeld. De reden hiervan is dat mensen steeds meer op de hoogte zijn van de vele voordelen van het dragen van je baby, in plaats van het ‘rijden’ van je baby in een buggy of kinderwagen.

Naast de vele voordelen van het baby dragen is er nog een reden van de opkomst van de doek; BN’ers. Vele trends worden vaak in werking gezet doordat bekende mensen er mee beginnen. Met het dragen van kindjes is dit ook niet anders. Mede door bekende vrouwelijke TV-gezichten is de draagdoek pas echt populair geworden.

Ondanks dat het merendeel van de gebruikers nog steeds vrouwen zijn, zie je ook steeds meer mannen hun baby meenemen in een doek. En gelukkig maar want een babydrager is niet alleen voor de ouder zelf prettig, het is ook de beste oplossing voor je kind of baby!

Draagdoek baby

Ben je van plan om een baby draagdoek te bestellen? Steeds meer moeders en vaders maken de keuze om over te gaan op een draagdoek voor hun baby. En dat is een goede ontwikkeling. Hoewel de opkomst van de draagdoek iets is van de laatste jaren bestaat deze manier van baby dragen al heel lang. Zelfs in de pre-historie werden kindjes al op deze manier gedragen door de moeder. Dit heeft er volgens onderzoek zelfs voor gezorgd dat onze hersenen zijn gegroeid. Dankzij de draagdoek konden moeders langer hun baby bij zich dragen. Voor de uitvinding van de draagdoek voor baby’s overleefden alleen de sterke babytjes hun eerste levensjaar. Door de draagdoek baby bleven de pasgeborenen langer bij hun moeder en kregen meer tijd om geluiden en beelden tot zich te nemen. Dit leidde tot een betere ontwikkeling en zelfs tot een groei van de hersenen.

Voordelen draagdoek baby
Door terug te gaan naar de draagdoek voor je baby, net als ruim 2 miljoen jaar geleden, wordt door vele opvoedkundigen met veel gejuich ontvangen. Het is namelijk heel erg goed voor de ontwikkeling van je kind.
In een draagdoek ligt je baby in een gezonde ergonomische houding , ook wel bekend als de kikkerhouding.
Daarnaast biedt een goede draagdoek de baby voldoende warmte in de wintermaanden, en verkoeling in de zomer. Je kan als ouder kiezen of je de doek op de heup draagt, op de rug of op de buik. Elke manier van dragen heeft eigen voor- en nadelen. Wat belangrijk is is dat je de doek op zo een manier knoopt dat je baby goed de omgeving kan zien. Wanneer er geen behoefte is hieraan moet er ook de mogelijkheid zijn om zelfstandig zijn hoofdje te verstoppen om zich af te sluiten van de buitenwereld. Ook voor vaders en moeders zijn er veel pluspunten. Zo hoef je niet meer met die grote vervelende kinderwagen op stap. Ook hoef je nooit meer met de buggy achter een schap blijven hangen bij het shoppen en winkelen. Is jouw kindje al inmiddels een peuter en ben je op zoek naar een doek die het gewicht van jouw peuter zeker kan dragen?

Draagdoek baby kopen?
Begin vandaag nog met het boosten van de ontwikkeling van je kind en koop een draagdoek voor de baby. Goed voor de ontwikkeling maar ook handig voor papa en mama. Bestel je op werkdagen voor 17:00, dan zullen wij dezelfde dag uw doek opsturen zodat je zo snel mogelijk kan genieten van het babydragen. Al meer dan 2000 tevreden vaders en moeders gingen je voor en bestelden hun doek op baby-pret.nl!

Draagdoek peuter

Voor een peuter draagdoek is het belangrijk dat de doek het gewicht aankan. Sommige peuters wegen al redelijk zwaar en daarom raden wij aan om peuters die meer dan 15 kilo wegen te dragen in een geweven draagdoek. Door de manier van weven kunnen deze doeken peuters dragen tot ongeveer 19 kilo. Ideaal voor op vakantie als je lopen wil afwisselen met dragen.